02 kesäkuuta 2014

sitä voi valjastaa voimansa, jos uskoo siihen voivansa

Eetu liikuntakiellossa

Eetun fyssari oli tosiaan vähän aikaa sitten ja kuten arvelinkin oli koira aika jökissä. Onneksi kroppa vastasi kuitenkin hyvin käsittelyyn ja lihakset pehmenivät pian. Seuraavan kerran mennään fyssarille perjantaina. Käsittelyn jälkeen Eetun noustessa se ontui taas takajalkaansa. Fyssari määräsi koiran liikuntakieltoon, minkä vuoksi Eetu on ollut jo kaksi viikkoa säälittävällä liikunnalla ja mitättömällä aktivoinnilla. Tämä jos mikä kiehauttaa pienen koiran mieltä, joka rakastaa treenaamista ja menossa mukana olemista. Kuumien helteiden takia se on joutunut jäämään kotiin yksin, jos olen lähtenyt toisten koirien kanssa ulos. En mielellään jätä Eetua yksin kotiin, sillä sillä on taipumusta ahdistua. Nyt stressi, tylsistyminen ja patoutunut energia ovatkin saaneet aikaan sen, että Eetu haukkuu todella paljon tavallista enemmän kotona. Osasin jo odottaakin postiluukun kolahtavan pian ja niin talonyhtiöltä tulikin ilmoitus, että koirasi haukkuu päivisin kun et ole paikalla.Vekin kanssa ollaan kunnostauduttu useammassakin lajissa, koitetaan kirjata ylös:

Viime viikko: esineitä, frisbeetä ja tokoa

Ajoin ensin metsään tarkoituksena treenana esineitä. Kokeilin lähestyä hommaa erilailla ja kävin ensin piilottamassa kaksi esinettä. Sitten käytiin Vekin kanssa tsekkaamassa esineet, tultiin takaisin ja lähetin koiran. Vekki unohti yllättävän helposti missä esineet olivat ja se lähinnä haravoi aluetta lävitse. Kuitenkin heti hajun saatuaan bongasi yksi kerrallaan nopeasti, eli ainakin käytti varmasti nenäänsä. Selvästi olen onnistunut tekemään näistä kivoja, koska nosti heti ja kiidätti iloisesti mun luo "JEE KATO MITÄ LÖYSIN METSÄSTÄ!". Treenien jälkeen otin yhteyden Vekin veljen omistajaan Tiiaan ja lähdettiinkin treenaamaan vielä suoraan tokoa. Mulla on edelleen ollut aika varovainen asenne tokoon Vekin kanssa, ettei vaan tekisi vahingossa liikaa. Nyt tunnistin itsestäni kuitenkin hyvän tokotreenifiiliksen, joten otettiin kaikki irti! Perusasennossa penskan paikka alkaa olla parempi, kun olen sitä palkannut aina taaksepäin ja avittanut vähän sivulle tullessa. Jäävissä maahanmenoa tehotreeninä ja koitin, ettei valuisi enää käskyn jälkeen ollenkaan. Seisomisessa haetaan täpäkkää pysähdystä käsiavun avulla, joka aika kivasti alkaa kerta kerralta tulemaan! Luoksetuloja läpijuoksuna lentävän pallon perään. Eipä ainakaan tehdä liian vakavasti, kun kaikki treeni joko vedetään lelupalkalla tai ainakin lopetetaan lelubileisiin. 

Kun tokoo oli tehty tarpeeksi, niin haettiin vielä autosta the frisbee. Vekki rakastaa frisbeitä ylitse kaiken, joten tehtiin lyhyitä koppeja, heittoja ja leikittiin. Käytiin vielä Vekin temppuja lävitse ja palkkasin leikillä, lisäksi opetin lennosta uutta temppua. Pentu oli ihan liekeissä!


 Agility

Hauskoja, lyhyitä pätkiä joissa hyppyjä ja putkia. Viime viikolla tehtiin ponnareilla, mutta treenikaveri huomautti että voisi olla aika laittaa oikeat rimat. Vekillä alkaa olla jo niin paljon vauhtia ja ponnareihin se ei keskity tarpeeksi. Rimat laitettiin alimpaan mitä saa, eli korkeuden puolesta sama kuin ponnarilla mutta koiralle heti paljon selkeämpi. Ollaan nyt tehty näin ja hyvältä näyttää, koira keskittyy riman kohdalla hyppäämään mutta ei vielä ainakaan kuluta itseään liikaa. Omatoimivuorolla oon tehnyt irtoamissuoraa, jossa lelupalkka 3 hypyn ja putken päässä, hetsaan koiraa ja "kilpaa juostaan" lelulle. Näissä aloin ekojen toisten jälkeen jäämään vain lähtöön ja käskytin koiraa etenemään. Penska etenee tosi varmasti eikä sitä haittaa todellakaan, vaikka jään jälkeen. Keppien ekaa väliä myös naksuteltu sheipaten: hyvin keskittyy ja aika nopeasti sain alkaa hankaloittamaan, tietty vaikeiden toistojen väleihin aina helppoja jotta varmuus säilyy!

Pelastuskoirahommat

Tänään pitkästä aikaa hakuhommissa, jee olikin jo aika! Mentiin hakumetsään suoraan agilitytreeneistä, joten suunnittelin että tehdään pelkkää ilmaisua. Treenikaveri meni ensin 5min päähän keskilinjalta selkeästi näkyviin ja siitä sitten toisella toistolla kauemmas ja kolmannella jo enemmän piiloon. Vekki lähti joka kerralla innolla maalimiehelle, rullan otti ja avitin "tule" tai "tuo" käskyllä. Palauttaessaan toi aina käteen asti ja jos vahingossa tiputti, niin nosti nopeasti ja tyrkytti mun käteen. Ajatus on selvästi olemassa siis! Näyttöjä pitää treenata enemmän, haluisin siihen enemmän intohimoa vielä. Nyt Vekki odottaa nätisti lupaa eikä se yritä röyhkeästi nykiä ukolle. Nyt pidin sitä pannasta hieman kiinni, eli "jännitin" ja vapautin. Treenikaverin mukaan sillä tosin oli kova halu mennä ukolle, että ehkä en vain omasta kuvakulmastani huomannut. Nyt pitäisi penskalle änkeä kiintorulla kaulaan totuttelun vuoksi ja tulevaisuutta varten. Lisäksi treenin alle oma liikkuminen keskilinjalla, eli kun koira on etsimässä niin itse liikkuu eteenpäin ja koiran tulee tuoda rulla silti käteen asti. Niin paljon opittavaa itelle, mutta niin siisti laji! Kauhea into tuli myös tehdä jälkeä, joten yritän taas usuttaa itseni huomenna jälkimetsään!

Unski on päässyt Vekin siivellä kaikkeen jännään mukaan! Agilityssa pikkukettu on päässyt käymään aina maanantaisin sekä osallistumaan omatoimitreeneihin. Omatoimivuoroilla ollaan tehty senkin kanssa irtoamissuoraa sekä keppitreeniä. Kepeillä välillä ilman ohjureita ja välillä muutama tuomassa varmuutta. Ollaan tehty myös ratatreeniä. Tänään treeneissä oli enemmän käännöksiä ja kikkailuja sisältävä rata (ei todellakaan kuitenkaan haastava missään mielessä) jolloin huomasin Unskin motivaation hieman laskevan, koska ei saanutkaan kokoajan paahtaa täysillä menemään vaan piti kuunnellakin mitä sanotaan. Oma fiilikseni hieman laskee aina, kun huomaan että koiralla alkaa se 100% työpanos tipahtaa. Unski on päässyt myös hömppätokoilemaan ja tänään hakutreeneissä partioiden kaksi ukkoa. Tosi hyvin se käytti nokkaansa, olin aika hämmästynyt. Nyt koko lauma nukkuu onnellisena.

Ei kommentteja: