03 joulukuuta 2017

tokon kisanomainen treeni-iltaEspoossa järjestettiin lauantai iltana kisanomaiset tokotreenit, jossa oli tarkoitus tehdä kaikille aika möllikoetta vastaava suoritus tuomareineen ja liikkeenohjaajineen. Tuomari tosin oli vain henkilö X, joka liikuskeli ja katseli koiran suorituksia, eli pisteitä ei tosiaan annettu. Bongasin tapahtuman vasta perjantai-iltana, mutta mahduimme vielä mukaan. Lauantai aamuna oli myös hakutreenit, joihin en olisi hirveästi halunnut mennä, jotta saisin mahdollisimman hyvän vireen sitten iltaa varten. Hakutreeneistä ei kuitenkaan tohdi olla huvikseen poissa, sillä monet treenit on jääneet nyt väliin kun ollaan aina kisaamassa lauantaina treenien aikaan. Jo haussa Vekki oli aika puhki, sillä viikko on ollut aika aktiivinen ja ollaan opeteltu uusia asioita. Jätin sen nukkumaan kotiin, kun lähdettiin vielä Jennan kanssa Ojankoon jonne corgit pääsivät mukaan.

Kisanomaiset alkoivat illalla klo 19. Avoin luokka päädyttiin ottamaan viimeiseksi, koska erään alokoirakon aikataulujen takia luokkien järjestystä piti lopulta muuttaa. Ensimmäisenä paikkaistuminen. Koiraa verkatessa tuli samaan tilaan myös avoimessa luokassa oleva airedalenterrieri narttu. Oon huomannut, että vaikeimpia tilanteita Vekille nykyään on ne, joissa sen taakse tai samaan tilaan tulee yllättäen sitä isompi koira. Ei ole vaikeaa arvata että tämä johtuu siitä, että BH-kokeessa sen päälle kävi yllättäen koira. Onneksi sain selitettyä tälle toiselle ohjaajalle jo ennen Vekin tuomista halliin miksi tämmöset tilanteet saattaa olla Vekille vaikeita.

Mennään sitten treenimäisyydestä huolimatta liikeet läpi kokeenomaisesti, koska niin myös halusin ne treenata. Laadin itse liikejärjestyksen ja se oli oikein toimiva juuri siihen mitä halusin treenata.  Linkki treenivideoon tästä: https://www.youtube.com/watch?v=KCbh8yIdE98&feature=youtu.bePaikkaistuminen 1min
Vekin oikealla puolella oli kaksi paikkaistumisen suorittavaa koiraa, mutta sitten vasemmalle sivulle tulikin vielä alokasluokan suorittava koirakko, jonka koira oli juuri lähtenyt alokasluokan paikkamakuusta juoksentelemaan ja ilmeisesti kuvitteli että koira pysyisi heti perään tehdyssä paikoillaan. Purin siinä hammasta ja mietin että onko ihan pakko, sillä kuten arvasin niin koira lähti heti paikkamakuustaan jälleen ja sähelsi Vekin vieressä. Huomasin samantien Vekin ilmeestä että nyt sitä ahdistaa eikä se ymmärrä miksi kokeessa sen vieressä toinen koira riekkuu tolla tavalla. Meni maahan, kävin palauttamassa ylös. Meni uudelleen maahan ja yhteensä palautin sen varmaan kolmesti istumaan. Aivan liian herkillään tämä vielä sille, että koira menee yhtään epävarmaksi. Meinasi mennä kokonaan fiilikset, mutta sain sitten puhalleltua ja päätin että yksilöliikkeisiin on pakko tsempata. Käytän liikekohtaisissa kommenteissa paljon sanaa "palkkausliike", joka siis tarkoittaa sitä että koiraa ei palkata ruoalla tai lelulla, vaan sosiaalisesti ja sen palkinto on päästä ikäänkuin suorittamaan seuraavaksi siisti liike kuten luoksetulo tai merkin kierto. Liikkeitä siis jotka on hauskoja ja nostattaa koiraa. 

Seuraaminen
Seuraaminen oli ekana siksi, että sain mahdollisimman skarpin ilmeen ja pääsin palkkaamaan kesken hyvän pätkän lennosta. Huomaa että Veks on koetranssissa, jolloin se ei huomioi perusasentoja ollenkaan vaan jää vaan tuijottamaan ja lagittamaan pysähdyksissä. 

Nouto
Vauhdissa näkyi väsymys, mutta aika hyvä suoritus. Edessä mälväsi kapulaa ja vino perusasento, meidän perusongelmia. Kapulaa mälvää joskus ja vinot loppuperusasennot esiintyy aina vain kokeenomaisissa jostakin syystä. 

Kaukokäskyt
Istumaannousuissa ei hypähtänyt tasaisesti etutassuilla, johon en oo tyytyväinen. Mutta kunhan pompahtaa ylös niin nyt kelpuutan ekaksi kokeenomaiseksi yritykseksi, koska Vekille on vaikeeta pitää nopeeta ja puhdasta tekniikkaa jos sitä yhtään jännittää. Tää oli yks tärkee seikka nähdä kokeenomaisessa suorituksessa, että onko rutiinit ja toistot tuottaneet tulosta ja se kykenee nyt jännityksestä huolimatta tekemään vaihdot opetetulla tekniikalla, eli pompahtaen etutassuilla ylös. Vielä vaan tähänkin tehokuuria ennen koetta. 

Hyppy
Oli tarkoituksellisesti otettu palkkausliikkeeksi kahden edellisen jälkeen ja samalla nostaa ilmettä seuraaviin liikkeisiin. Tämä oli hyvä idea, vaikka Vekki ei ole tainnut tehdä hyppyä tällä tavalla sitten viime tokokokeiden vuotiaana vanhoilla säännöillä. Ellen ole joskus testannut että joo toimii ja antanut olla, koska ohan tuo nyt aika pala kakkua ja siksi sopii hyvin palkkausliikkeeksi

Ruutu
Ruudussa oli kosketusalusta valmiina, joka toimi sitten heti "oikein tehty"-signaalina kun pääsi ruutun asti. Ollaan treenattu nyt jonkun aikaa sitä että ruudussa jäädään seisomaan, mutta tämäkin oli mun tsekkauslistalla katsottavana miten käy kun jännittää ja arvasin sen menevän suoraan maahan jännityksissä ja väsymyksissään :D Lisää rutiinia siis tähän! To do-listalla yksi tärkeimmistä oli nähdä onko ruudun bongaus treeni tuottanut tulosta ja oli se, koska sinne se koira varmana lähti. Oon siis opettanut nyt sitä että heti kentälle tullessa jo "missä ruutu, missä ruutu"-kuiskaukset ja kehun kun etsii katseellaan ruutua ja lukittaa sen. 

Liikkeestä istuminen
Halusin ehdottomasti istumisen, koska kyllä sitä täytyy tämmösissä tilaisuuksissa mennä mukavuusalueen ulkopuolelle ja tehdä asennoista vaikeampi. Annoin tietääkseni pienen avun istumisessa, koska halusin ehdottomasti onnistumisen. En tiedä olisiko Vekki sitä tarvinnut tai oliko apu juurikaan näkyvä, mutta hyvä varmistus silti. Istuma-asennossa kääntyi hieman mun perään, mikä johtui siitä että meen ohitse yleensä aina toista kautta mutta päädyin menemään nyt koiran oikealta puolelta. 

Luoksetulo
Taas palkkausliike väliin. Vino vittuperkeleen perusasento. Vekki tekee aina kisanomaisissa ja kokeissa nää vinosti, en tiiä eikö se keskity loppuun asti vai mikä siinä on, mutta ei tätä treeneissä juuri esiinny.  

Liikkeestä seisominen
Tässä oli säätöä sen vuoksi, että kuvan ulkopuolelta huudeltiin kesken kaiken että pitäisi kiertää koiran oikealta puolelta, vaikka minä sekä liikkuri oltiin sitä mieltä että saa kyllä kummalta haluaa. Tätä hienosti pohdittiin samalla kun suoritettiin liikettä, minkä takia Vekki oli ihan kysymysmerkkinä eikä jäänyt enää mun palatessa empien seisomaan täysin paikoilleen. Sen se kyllä osaa, mutta olihan toi nyt säätöä. 

Merkin kierto 
Ja loppuun helppo palkkausliike! Vauhti oli aika löysää jo tuossa vaiheessa, mutta silti erityisen iloinen että liikkeen ennakointivihje onnistui ja koira suoritti juuri niinkuin piti ja teknillisesti hyvin. 


Yleisilme oli kokoajan loistava, häntä heilui ja Vekki ei näyttänyt kertaakaan siltä että milloin lopetetaan ja palkataan kunnolla. Itse tekeminen oli sille palkkaa, mikä kertoo siitä että jättimäinen urakka ilmeen nostamiseksi on tuottanut tulosta. Toko on kivaa Vekin kanssa, mikä kertoo itselleni sen että likaisin ja raskain työ on tehty ja nyt voidaan enemmän naatiskella! Tarkoituksena oli siis käydä treenaamassa eniten liikkeiden välejä, liikkeiden erotteluja ruutu/merkki ja jäävät ja katsoa millä ilmeellä se vetää koko kisasetin. Kaikki tämä toimi miten piti. Tekniikassa näkyi puutosta väsymyksen ja jännityksen vuoksi, jota ei olisi varmaan näkynyt jos olisin pitänyt Vekin vähän iisimmällä ja tiennyt sen osallistuvan tällaiseen "kokeeseen". Summasummarum päädyin nyt kuitenkin siihen, että tokokoe taitaa siirtyä ensi vuodelle. Tehtävää vielä löytyy ja etenkin paikkaistuminen nyt on liike, jonne kukaan ei halua mennä epävarman koiran kanssa. Mutta koska olen vähän kisariippuvainen ja rakastan kisata, niin saattaa olla että vielä katselen tilannetta parin viikon kuluttua vaikkapa jos saahaan treeniä sopivasti alle :)

TO DO-listalle menee siis:

- paikkaistumiseen itsevarmuutta ja parempaa ilmettä, varmuutta
- liikkeestä istumiseen varmuutta
- loppuperusasento kuuri
- ruudun seisomisen kuuri

1 kommentti:

Kata kirjoitti...

Hei huippua, että ootte taas linjoilla!