11 elokuuta 2015

tottiseläin

© Siiri Rantala

Eilen oli illalla vielä tottikset. Ennen tottiksia kävin hieman vakoilemassa uuden agilityryhmäni treenejä, jossa alan kouluttaa talvikaudella ja ehkä jo tuuraan syyskuun. Ryhmässä on aika rento meininki, kellään ei tainnut olla ihmeellisempiä tavotteita, kunhan pidetään yhdessä hauskaa koiran kanssa. Tämä sopii sinälleen mulle, koska en ole kouluttanut kuin pentuja ja nuoria koiria. Oon myös kouluttajana todella intohimoinen ja rakastan suunnittelua, joten en kasaa nyt liikaa painetta omaan päähäni sillä, että pitäisi saada toisia koiria eteenpäin. Ensimmäinen oma koulutusryhmäni oli viime syksynä pentuagility ja mähän suunnilleen elin niille treeneille: suunnittelin ja hioin jatkuvasti treenisuunnitelmaa, kirjoitin ryhmäläisille neljän sivun koottuja muistiinpanoja ja tutorial-videoita Youtubesta sähköposteihin joita lähetin, eli siis koulutin heitä vielä ihan omasta päätöksestäni vielä netin välityksellä. Pentuagilityn jälkeen olin itsekin aika puhki, sillä saatoin kontata pitkin lattiaa kymmenen eri pennun kanssa ja rohkaista niitä leikkimään, sillä toivoin niin kovasti että kaikki pennut oppisivat tykkäämään leluista. Tykkään tapahtumajärjestämisestä, projektitöistä ja kaikenlaisesta suunnittelusta kuin hullu puurosta, mutta omistan niille joskus itsestäni ehkä hieman liikaakin. Nyt olen kuitenkin päättänyt, että sitä intohimoa täytyy osata kanavoida nyt ensisijaisesti tärkeisiin asioihin kuten omaan koiraan. Sillä arvaan että viime viikonkin diagnosoitu poskiontelontulehduskin oli ihan pelkkä kropan keino sanoa, että nyt rauhoitu. Mutta joo, kivaa alkaa taas vetämään treenejä ja oman seuran kouluttajaedut yhä jaksaa ällistyttää mut, kun en oo sellaisiin tottunut!

© Siiri Rantala

Niin tottikset. Vekin kanssa mentiin taas vähän takki tyhjänä kentälle, kun en osannut arvioida sen jaksamista näin kuumana iltana. Kentällä oli kuitenkin jo varjoisaa. Juteltiin kouluttajan kanssa ja hän jossakin sivulauseessaan totesi "…niin sillä on BH-tehtynä" johon sanoin että ehei oo. Kuullessaan vastaukseni kouluttajan ilme oli kyllä niin huvittava, tuli ilmeisesti pienenä yllätyksenä ja meidät yritettiinkin passittaa heti kokeeseen. Ehdotin että otettaisiin treeninä BH:n liikkeet, niin näkisin mitä pitää vielä työstää. Ihmisryhmä oli helppo, kerran pysähtyessäni Jennan kohdalle Vekki meinasi mennä luimuun onnesta ja nuuhkaisi Jennaa, josta vähän huomautin. Muuten tosi hyvä! Seuraamisen tiesin olevan se kompastuskivi, koska edelleen ollaan tehty niin lyhyttä, että pitkä kaavio ei mitenkään menisi samalla ilmeellä. Pari kertaa Vekki meinasi lösähtää suoralla omasta mielestäni, tosin seuraamisen jälkeen mulle ihmeteltiin että ei se kyllä mitenkään näyttänyt huonolta. Juoksussa ja hitaissa askelissa ei mitään ihmeellistä. Istuminen hyvä ja maahanmeno luoksetulo hyvä. Ainoastaan unohdin odottaa "tuomarin" luvan kutsua koira. Viimeiseksi paikkamakuu, kun toinen koirakko suoritti koko BH-kaavion. Kun kukaan ei ole aiemmin nähnyt Vekkiä paikallaolossa, niin vähän kyseltiin että mitenhän se siellä pysyy mutta aika varmana olin. Olin koko ajan selkä kääntyneenä koiraan ja Jenna oli apulaisena katsomassa Vekkiä. Pari kertaa oli päätä käännellyt, mutta muuten tosi kiltisti. Ei sitä kiinnostanut, vaikka toinen koirakko teki luoksetuloa vieressä tai mitään. Ainoa huomautettava asia oli matka, kun en muistanut mikä se BH-kokeessa on niin jäin liian lähelle. Eli yhteen summattuna: seuraaminen kuntoon, muuten aika valmis!

© Siiri Rantala
Ei siinä muuten mitään, mutta olin päättänyt etten aseta Vekkiä enää tilanteeseen jossa seuraaminen on siitä maailman tylsintä paskaduunia. Ja BH-kaaviossahan se on. Kuitenkin oon alkanut luopumaan käskystä "seuraa" ja alkanut yleistämään "sivua" myös eteenpäin meneviin askeliin, koska siinä Vekillä on parempi ilme ja perusasentotreenissä se on muutenkin aika skarpimpi. Olen myös nähnyt todella paljon koiria jotka suorittavat BH-kaavion seuruun huonommalla ilmeellä ja se on ollut ohjaajien tarkoituskin, koska kaavio on niin pitkä ja uuvuttava. Jos BH-kaavio mentäisiin vanhalla "seuraa"-käskyllä, jossa Veen työskentelyilme on vähän laiskempi, mutta se kuitenkin seuraa ihan kelvollisesti (omaan silmääni pienemmällä vaihteella, koska tiedän millaisen ilmeen sille saa) ja ilmeisesti ulkopuolisen silmään jopa hyvin, niin miksi toisaalta ei. Tässä pohtiessani päätin kysyä paikkoja kahteen BH-kokeeseen alustavasti. Oon kyllä ainakin tehokas katsomaan meille kokeita, jos en treenaamaan!

Ei kommentteja: