21 tammikuuta 2014

tokon tehotreeniä, pentuaksaa + liikuntapäiväkirja! Tokoilu on jäänyt kyllä säälittävän vähälle viime kuukausina, paitsi olkkaritokoilujen osalta. Onneksi tilannetta korjattiin paikkiksen tehotreenillä eräs ilta hallilla treenikaverien kanssa. Laura oli suunnitellut eritasoisia harjoituksia teemana paikkamakuu, joten ensin pääsi hommiin Unski ja sitten Eetu. Aloitettiin tavallisella paikkiksella, jossa jouduin palkkaamaan Unskia aika tiheästi, sillä se vilkuili jatkuvasti kauempana rivissä olevaa Ziniä. Pysyi kuitenkin varmana maassa, mutta päätin ottaa mielummin varman päälle kuin ottaa riskiä että se keksisi nousta. Toisessa harjoituksessa yksi koirakko kerrallaan pujotteli muiden ympärillä seuruuttaen koiraa, kun muut tekivät paikkamakuuta. Unski nyt ei varsinaisesti seurannut, vaan löntysteli menemään vieressäni, mutta pitipä kontaktia kuitenkin. Tässä välissä vaihdoin Eetun tilalle. Kolmannessa harjoituksessa kaikki lähtivät seuruuttamaan koiria yhtäaikaa ja ennalta päätetyssä kohdassa käskytettiin sitten maahan, josta suoritettiin samantien 1min paikkamakuu. Yllättävästä tilanteesta huolimatta Eetu toimi erittäin fiksusti, kun se huomasi että kyseessä olikin paikkamakuu: painoi rauhallisena päänsä lattiaan. Viimeisessä harjoituksessa koirat laitettiin riviin niin, että joka toinen jäi aina vähän taaemmaksi. Edempänä olevat koirakot suorittivat paikkamakuuta, kun taaempana olevat kutsuttiin vuorotellen toisten ohitse. Eetu reagoi Lauran innokkaaseen "TULE!" käskyyn ja lähti hiipimään luokseni, mutta selvästi näki ettei se tiennyt olisiko pitänyt. Totesin vain "oho höpöhöpö" ja palautin sen riviin, jonka jälkeen pysyi varmana vaikka toiset kutsuivat.

Ehdittiin tehdä vielä muutakin häiriötreeniä mm. noutoa ja luoksetuloa siten, että koirien piti ohittaa toisensa. Eetu sai tehdä vielä luoksetuloa ja kaukoja, jonka jälkeen Vekki pääsi hommiin. Sen kanssa on niin ihana tehdä hommia, koska toisten koirien tekeminen ei häiritse sitä ollenkaan vaan keskittyminen on mussa. Melko pian irrotin remmin kokonaan, sillä luotin että se pysyy mun luona. Tehtiin maahanmenoa, häiriköityä luoksetuloa ja seuraamista paikkamakaavan koiran ympärillä. Vekki ei noteerannut mitenkään samaan aikaan luoksetuloa tekevää Myrniä tai Ziniä, jonka ympärillä sitä seuruutin. Tosi pätevä! Seuraavaksi olisi luvassa tehoruututreenit, joihin valmistauduttiin tekemällä E:n kanssa omatoimivuorolla ruutua. Palkkasin pelkästä ruutuun hakeutumisesta ja siirsin ruudun paikkaa joka toistolla. Pitäisi muistaa aina etukäteen päättää mistä palkkaa, sillä nyt muutama toisto oli sellaisia, että vaikka Eetu irtosikin ruutuun (mistä olin päättänyt palkata) niin se ei enää riittänytkään, vaan aloin korjaamaan lisäkäskyillä sitä parempaan paikkaan. Ei saisi! Vekin kanssa ollaan aloiteltu leluruutua. Hetsasin sitä ensin lelulla, käytiin jättämässä se ruutuun ja palattiin kauemmas. Odotin niin kauan, että focus on lelussa ja sitten vapautin. Tärkeimpänä oli nyt saada se jatkuvasti menemään vain suoraan ruudun etulinjasta sisälle ja palkkaantumaan itse lelusta. Ensin tehtiin pallolla, mutta hetken päästä vaihdoin retuutusleluun ja heti focus ruutuun parani. Mikko avusti vielä viemällä lelun ruutuun valmiiksi, kun me odotettiin kauempana. Leluruutu ei oo toiminut aiemmilla koirilla, joten ajattelin mielenkiinnosta kokeilla saisinko Vekille opetettua näin.

(c) Ilona Karjalainen

Perjantaina tehtiin omatoimivuorolla pidemmän kaavan ratatreeniä, koska halusin nähdä miten pötköt jaksaa suoriutua 20 esteen radasta. Unski suoriutui radasta erinomaisesti siihen saakka, kunnes halusin palkita sen hienoista kepeistä eikä jatkettu enempää. Alussa mulla oli ohjurit keppien alussa ja lopussa, mutta muutaman toiston jälkeen kokeilin ottaa kokonaan pois. Välillä Unski tekee jo kepit tosi hyvin, välillä sen ajatus katkeaa ja jokunen väli unohtuu mennä. Tällä kertaa innostuin taas tekemään liikaa, jolloin vedin Unskin aika piippuun ja siitä tuli tosi pullamössölahna ohjattava. Ei irronnut käsistä minnekään ja vaikka pyysin asioita, niin seisoa möllötti vaan semmosella "aivoissa tuulee"-ilmeellä. Näiden treenien tarkoituksena oli siis katsoa, joko Untosta olisi mahdollisesti juoksemaan oikeille hyppäriradoille hakemaan kisakokemusta, vielä keinun ollessa työnalla. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että haluan siitä vielä varmemman suorittajan sekä jo ennalta päätetyt viralliset luustokuvat. Olemme kuitenkin hyvällä mallilla jo, sillä Unski menee luustokuviin ylihuomenna, ääk! Jos luuston osalta näytetään vihreää valoa, niin katsellaan jos keväällä jo starttaisimme kisoissa. Alla nyt vain U:n treenivideo, en jaksanut muita vielä muokata Eli ilmoitan meidän ottavan nyt vastaan Taikan&Iiriksen blogissa olevan haasteen vuodelle 2014, eli: käyttää koiraa jossakin terveystarkastuksessa, josta on mm. omalle rodulle hyödyllistä tietoa!


Eetun kanssa halusin nähdä miten 35cm rimat pysyvät jälleen paikoillaan, kun niillä on kisoissa aina taipumusta kolahdella. Lisäksi nämä olivat kenraaliharjoitukset, sillä starttaamme tulevana lauantaina vihdoin taas kisoissa! Eetun kanssa on kyllä ihan eri meininki nykyään agilityssa, toivonmukaan se sama fiilis saadaan myös kisakentille! Rimat pysyivät melko hyvin ylhäällä, mitä nyt edelleen joissakin kohdissa putosi kuten oletettuakin. Muuten koko pakka toimi erinomaisesti ja luotan siihen, että kisoissakin saisin nyt kaiken toimimaan.Sitten, olen vähän myöhässä tämän haasteen kanssa, mutta päätin kuitenkin mielenkiinnosta toteuttaa. Tästä näkeekin aikalailla meidän aktiivisuusskaalan kokonaisuudessaan: alkuviikolla nautimme vapaapäivistä, auringosta ja pidemmän kaavan ulkoiluista, mutta loppuviikolla urheilua rajoittivat muut kiireet sekä allekirjoittaneen flunssa. Onneksi koirat ovat sen verran joustavia, että ne myötäelivät omistajansa puolikuollutta oloa ja hyväksyivät tälläiset hölläilypäivät mukisematta. Viikkoraporttiin on kirjattu nyt lähinnä liikuntaan liittyvät asiat, mutta siitä puuttuu esim. muu koirien aktivointi kuten tokon treenaaminen.

MAANANTAI
Aamupissitys n. 15min
Lenkki vapaana metsässä 1,5h
Eetun agilitytreenit klo 16.30-18.00 + lämmittely- ja jäähylenkki 25min
Unto ja Vekki hihnalenkki 20min

TIISTAI
Aamupissitys n. 15min
Lenkki vapaana metsässä, vuorotellen välillä joku remmissä 1h 45min
Vekin pentuagility + leikkihetki 1h 15min
Eetu ja Unto hihnalenkki ~30min

KESKIVIIKKO
Aamupissitys n. 15min
Lenkki vapaana metsässä ja jäällä 2h
*illasta ei muistikuvaa*

TORSTAI
Aamupissitys n. 15min
Lenkki vapaana metsässä 45min
Pikalenkki raviradalla vapaana n. 20-30min


PERJANTAI
Aamupissitys n. 15min
Lenkki vapaana metsässä koirakaverin kanssa 1h 15min
Omatoimitreenit: agility 2h + lämmitys- ja jäähylenkit 30min


LAUANTAI
Eetu ja Unto aamupissitys n. 15min
Vekillä kasvattajan pihalla riehumista Ardiente-koirien kanssa
Lenkki raviradalla n. 20min
Iltapissitys n. 15min

  
SUNNUNTAI
2 x vapaana lenkkeilyä metsässä ja jäällä

Edelleen itse olen sen verran kipeänä, että mikään ylimääräinen rasitus ei tee hyvää. Eilen ei menty Eetun kanssa ryhmätreeneihin, koska haluan olla varma että mussa riittää energia lämpätä ja jäähytellä koira kunnolla, sekä itse treenata. Tänään olo oli illasta jo sen verran parempi, etten halunnut jättää Vekin pentuagilitya väliin ajatuksella "eihän siellä tarvii edes juosta!". Tällä kertaa kurssilla aloitettiin keppien treenaaminen, tehtiin pussia sekä toko-osiossa seuraamista ja lelulla palkkaamista. Seuraaminen oli tosi hyvää, eikä Vekillä laske motivaatio hommaan ollenkaan, vaikka nytkin tehtiin tosi paljon toistoja ja monta kertaa. Lelupalkkauksessa tein kuolleelle lelulle irtoamista. Pussissa ei mitään ihmeellistä, kangasta ei tarvinnut pitää ollenkaan ylhäällä. Omaa vuoroa odotellessa tehtiin putkea, siivekkeelle irtoamista eli leijeröintiä ja ohjauskuvioista takaakiertoa ja poispäintyöntöä, jotka kaikki erittäin hyviä. Ohjauskuvioita tein yhdellä siivekkeellä niin, että ensin pentu takaakiertoon ja siitä suoraan poispäintyöntöön. Keppejä aloitettiin 2on2off tekniikalla, jonka Vekki oppi nopeasti - tällä jatketaan! Aina näin tiistaisin mun rakkausprosentit tuohon pentuun vain kasvaa ja kasvaa, sillä se on niin mainio. Tänään irrotin siltä alkutokojen jälkeen hihnan kokonaan ja oltiin koko tunti remmi olalla roikkuen. Vekillä on työasenne jo sen verran kohdillaan, että vaikka sillä olisi mahdollisuus karata muiden luo, niin se ei lähde. Liikkuessa se joko kävelee mun vasemmalla puolella tai kiertää paimenympyrää, paikoillaan ollessa makaa tai pörrää ympärillä. Tänään se alkoi tarjoamaan kurssin ohjaajalle peruuttamista, kun tällä oli nameja ja naksutin. Niin hieno!


Ei kommentteja: