11 tammikuuta 2018

vuoden 2017 elokuva & TV-esiintymiset

Aloittelinkin tällaista postausta jo aiemmin vuoden vaihtuessa, mutta sen kirjoittaminen vähän jäi. Tosiaan jos joku ei vielä tiennyt, niin teen työkseni elokuvia. Elokuvien lisäksi teen TV-sarjoja, mainoksia ja musiikkivideoita. Työni vuoksi mua kiinnostaa paljon myös eläinroolit ja eläinten näytteleminen kameran edessä, josta olenkin aiemmin postauksen tehnyt. Työkaverit tietää jo että mun koiria saa kysyä eri rooleihin ja etenkin Unto onkin jo kokenut konkari näissä hommissa. Koska nämä jäi täysin listaamatta tavallisessa tavoitepostauksessa, niin käydään ne läpi nyt!

MIAMI - Unski
Ensi-iltaan ensimmäisenä tänä vuonna tuli elokuva Miami, jossa Unski teki toisen leffaroolinsa. Ikävä kyllä Unskin osuus oli leikattu pois (mutta mun itse näyttelemä osuus samassa kohtauksessa jätetty, hahah) koska se lukeutui kohtauksiin, joita leikattiin useita tiiviisti nopeiksi välähdyksiksi ja muutaman sekunin kestäviksi kuviksi, joten kohtauksesta käytettiin lopulta vain murto-osaa. Tämä kuvattiin siis jo syksyllä 2016. 

Kohtauksessa Unski esiintyi erään tuotantoharjoittelijamme kanssa, joka esitti Unskin omistajaa. Kohtauksessa Krista Kosonen menee leperrellen rapsuttamaan Unskia ja sen jälkeen myös näyttelijä Sonja Kuittinen menee mukaan silittämään. Tämän leffan kuvaukset toimivat kyllä paikkana oppia, miten valmistella koira kuvauspäivään, mitä tehdä sen kanssa ennen kuvauksia ja toimia kuvausten aikana. 

Taidot jota tarvittiin: olla luonnollisesti uuden ihmisen kanssa, joka esitti Unskin omistajaa, olla kiinnostunut ja innostunut näyttelijöiden tullessa rapsuttamaan, olla paikoillaan luonnollisesti
ARMOMURHAAJA - Unski


Tämäkin leffa kuvattiin kesällä 2016. Unskilla oli kaksi kuvauspäivää. Se esitti näyttelijä Ilari Johanssonin lemmikkiä, joka on jalostuksella pilattu pentutehtailijalta otettu koira, jonka nimi on Nakki. Käsikirjoituksen teksti on aika rankkaa ja Unski todellakin haukutaan aivan surkeaksi ja paskaksi koiraksi, mutta sitä se näyttelijän työ on. Vähän mietin että mitähän Unton kasvattaja sanoo, mutta ei ole tullut toistaiseksi kuin kannustavaa kommenttia ja hehkutusta että pakko mennä katsomaan elokuva koska Unski on siinä. Ja eipä siinä, ei näyttelijäkään voi päättää sattuuko hän esittämään huonoa ihmistä tai huonoista oloista tullutta ihmistä, mutta idea onkin että se on rooli. Oli mahtavaa saada tarjota Unski vanhoille työkavereilleni elokuvaan, jonka eläinten huonoon kohtaluun ja ihnimillistäminen on tärkeä aihe. Unski näytteli leffassa viimeisessä kohtauksessaan myös kuollutta koiraa, joka ei ihan jokaiselta koiralta onnistuisi siten että näyttäisi aidolta. Elokuva on saanut paljon hyviä arvosteluja ja huomiota sekä palkittu ulkomailla. Tässä trailer jossa yksi Unskin kohtauksista näkyy aikalailla kokonaisuudessaan: https://www.youtube.com/watch?v=ByGuMtX9SsE

Taidot jota tarvittiin: luonnollisuus, kulkea rennosti mukana hihnassa, esittää kuollutta (=maata aloillaan kyljellään täysin rentona ja olla siinä)


Kuvia kuvauspäivistä (c) Janina Witkowski

Unski ja päänäyttelijä Matti Onnismaa 

Vekki pääsi kuvauksiin mukaan ja ällistytti työryhmäläisiä olemalla niin kuuliainen, kun käskin sen vain "käy maate" käskyllä odottaa kun kamera kävi ja ohjasin Unskia


 Tässä taidettiin kuvata Unskin omaa kuvaa, eli lähikuvaa Unskista. Vieressä äänittäjä-äänisuunnittelija Sami.

Toiselta kuvauspäivältä. Nameja ainakin kului. Ja kesäkuu lämmittää!

SUPERMARSU - Unski

Unskin kolmas elokuvarooli oli kesällä 2017 Supermarsu elokuvassa. Kuvauspäiviä oli jälleen kaksi. Unski esitti ala-asteen liikuntaopettajan koiraa. Haasteen teki se, että kohtauksissa näytteli parikymmentä lasta, jotka lähes kaikki rakastuivat Unskiin. Myös työryhmämme noin kolmekymmentä henkeä rakastuivat myös, joten kyllä riitti rapsuttajia pienellä corgilla. Lasten kanssa oli tärkeää saada heidät ymmärtämään, että myös koira on töissä eikä siihen saa koskea kuin minun luvallani. Oli jännittävää kyllä olla samaan aikaan sekä apulaisohjaaja että koiran kouluttaja, koska lapset olivat mun vastuulla, mutta myös koira oli mun vastuulla. Kaikki meni kuitenkin todella hyvin ja näissä kuvauksissa opin, että koiran ohjaajana mun on vaadittava juuri se aika mitä tarvitsen saadakseni eläimen toimimaan kuten toivottu ja tutustumaan "tulevaan omistajaansa" eli elokuvan näyttelijään ja tässä tapauksessa liikunannopen esittäjään. Ei voi olettaa että elävä olento tottelisi automaattisesti heti uutta ihmistä, ellei se se ehdi tutustua kunnolla tähän ja alkaa luottamaan. Unskistakin on iän myötä tullut enemmän mun perään oleva ja näissä kuvauksissa huomasin, että tulee jatkossa vaatimaan vielä enemmän jotta saan sen jätettyä näyttelijälle ilman että sillä olisi vähänkään hinku mun perään. Nyt se mussukka välillä lähti etsimään mua. Supermarsu tuleekin ensi-iltaan parin viikon kuluttua ja on hauska nähdä onko Unton osuuksista jäänyt mitä lopulliseen elokuvaan. Lisäksi elokuvassa päähahmo Emilia kutsuu Unskia yhdessä kohtauksessa Unton omalla nimellä, joten hauska nähdä esiintyykö Unsku omalla nimellään leffassa vai "anonyymina" koirana. Kehuja Unski sai valtavasti ja ylistystä siitä, että se toimi niin hienosti ja näytteli hyvin. Aikataulut kun on usein hyvin tiukat, niin kiitosta tuli myös mulle siitä että pidin pääni siinä että mielellään otan tähän rooliin oman koirani, emmekä käyttäneet koiraa joka olisi ollut tottelemattomampi :)

Taidot jota tarvittiin: olla luonnollisesti vastanäyttelijän kanssa jonka lemmikkiä esittää, kulkea tämän mukana seuraten, istua ja olla aloillaan tämän käskystä, lähteä mukaan kun tämä pyytää, mennä päänäyttelijän luokse ikäänkuin omasta tahdostaan ja olla siinä 


OSUUSPANKIN MAINOS -Vekki


Kesän alussa Vekillä meinasi olla vientiä, kun sitä kysyttiin samana päivänä kahteen eri mainokseen: Osuuspankin ja Finnairin. Toisesta lopulta kieltäydyin, sillä asiakas halusi ehdottomasti Vekin, mutta käsikirjoitus ja kuvauksen toiminta olisi ollut Vekille liikaa. Olisi pitänyt näytellä lapsen kanssa sekä yhteensä kahdelta esiintyjältä ottaa käskyjä vastaan ja haluta luontaisesti seurata heitä. Ei tuntunut ihan Vekin hommalta, jolle minä olen koko maailma ja sen jälkeen tutut ihanat ihmiset. Tuskin olisi työskennellyt esiintyjille, jos minä olisin ollut vieressä :) Vekki kun on työkoira, joka tekee ensisijaisesti minulle ja sen jälkeen ihmiselle, jota se kunnioittaa ja haluaa kuunnella. Näissä kuvauksissa huomasinkin sen, että sille ei sovi roolit joissa vastanäyttelijän tulee hirveästi käskyttää sitä tai saada työskentelemään itselleen. Kuvauksissa Vekki kyllä yritti kyllä parhaansa mukaan ottaa käskyjä vastaan vastanäyttelijältä, mutta tämä ei osannut olla koirien kanssa ja lopulta Vekkiä ei voinut vähempää enää kiinnostaa. Tänä päivänä opin siis paljon siitä, miten haastavaa on saada ummikko ymmärtämään miten koira toimii ja kuinka hankalaa on saada tällainen ihminen nopeasti oppimaan lukea koiraa. Kun taas ne kuvat joissa sain itse olla ohjaamassa Vekkiä menivätkin sitten yhdestä kerrasta täydellisesti ja kaikki nauraen ylistivät miten hyvä Vekki on. Opin etten tarjoa tai anna Vekkiä enää esiintymään sellaisiin tuotantoihin, jossa sen tulee tehdä vieraalle ihmiselle, vaan jossa saan ohjata sitä kameran takana tai olla sen kanssa. Se sai kuitenkin erittäin hyvää palautetta ja videostakin tuli hyvä!

Taidot jota tarvittiin: pään kallistelu (=selkeä ihmettely katse), haukkuminen, paikoillaan pysyminen, esittää vieraan ihmisen lemmikkiä ja pysyä luonnollisena paikoillaan, ottaa käskyjä vastaan vastanäyttelijältä


HIMAVISA - Vekki ja Unski
Kesän jälkeen vanha työkaverini laittoi mulle viestiä, että he ovat tekemässä uudenlaista visailuohjelmaa ja kysyi saisiko lainata mun koirien kuvia tähän kilpailuun. Ohjelmassa tulisi olemaan tehtävä, jossa kilpailijoiden pitää tunnistaa kuvista koirarodut. Minä vaan nauraen totesin että antaa mennä vaan, mutta että mun koirat ovat sitten varmaan tavan tallaajalle aika haastavat. Ei kuulemma haitannut. Työkaveri päätyi ottamaan Unton ja Vekin kuvat. 


Valmiin jakson pystyy katsomaan Fox Playsta. Koirarotujen tunnistus on 7.jakso ja se alkaa kohdasta 2:50. Katsokaa ihmeessä ja todetkaa, että ei se ihan helppoa oo tavalliselle ihmiselle! Vekki tiedettiin "lammaskoiraksi" mutta tottakai enemmän bordercollieksi. Kuka voi syyttää, kun niin luulevat lähes kaikki muutkin? Unskista tiedettiin helpommin että se on corgi, joten huomaa että rotu on ollut nyt pinnalla useamman vuoden ja on niin sanottu muotirotu. 


Semmoinen vuosi kameran edessä ja takana. Unskilla on tosiaan tulossa nyt helmikuulle seuraava elokuva esiintymiskeikka. Itse laajensin nyt tätä toimintaani ja aloin keräämään listaa tuttujeni ja kavereiden lemmikeistä, niin osaan suositella sitten välillä toistenkin koiria kun kysyntää tulee tuotantoyhtiöiltä. Nyt kun työkseni oon roolittanut ihmisten lisäksi myös koiria, niin tottakai sitä haluaa aina omaansa viedä ensisijaisesti. Edelleen mua kiinnostaisi myös opettaa koirille enemmän elokuvakoirille tarvittavia asioita, mutta en ole ihan varma aina mistä aloittaa. Katsotaan minne tänä vuonna päästään!

Jos teillä on jotakin kysyttävää aiheeseen liittyen, niin kysykää ihmeessä! :)

Ei kommentteja: