Unski

RTK1 Cloudmoore Milkyway Moon
Unto
Syntymäaika: 13.11.2011
Rotu: welsh corgi pembroke
Väri: punainen valkoisin merkein
Sukupuoli: uros (leikattu)

Terveys
Lonkat: D/D
Kyynärät: 0/0
Selkä: IDD1, VA0, SP0, LTV4

Tulokset
Rallytoko: RTK1, AVOHYV (kilpailee avoimessa luokassa)

Unski harrastaa rallytokoa ja paimennusta.

Unski on näytellyt/esiintynyt elokuvissa:

Miami (2017)
Armomurhaaja (2017) (trailer)
Supermarsu (2018)Unski muutti vanhemmilleni Keski-Suomeen kesäkuussa 2014 Eetun kaveriksi. Kesällä 2016 se kuitenkin muutti takaisin luokseni Helsinkiin ja on asunut mun kanssa siitä asti pysyvästi.Unto, eli tuttavallisemmin Unski, Umppu, Unni tai Untero, on hyvin itsenäinen ja kovapäinen tyyppi. Jo pienenä kasvattajan mukaan se oli porukan itsepäisin ja uteliain pentu, joka keksi aina kaiken ensimmäisenä ja seikkaili ilkikurinen pilke silmäkulmassa. Pennun kasvaessa allekirjoitin välittömästi kasvattajan sanat hieman temperamenttisesta luonteesta: Unski on ollut pienestä pitäen peloton seikkailija ja oman tiensä kulkija. Toivoin saavani Unskista seuraavan todellisen harrastuskoiran, mutta asiat eivät menneetkään ihan niin kuin olin suunnitellut. Unto on omalla tavallaan kuitenkin tasapainottava koira kahden höyrypään rinnalla, sillä sen elämänasenne ja mielenmaisema on verrastettavissa lähinnä Nuuskamuikkuseen pienellä Pikku Myy twistillä.

Koiristani se on vaatinut ehdottomasti eniten töitä ja vasta vanhempana siihen on pystynyt alkaa luottamaan. Nuorempana sitä oli lähes mahdoton lukea, sillä koira toimi yleensä juuri miten sitä sillä hetkellä huvitti. Onneksi vanhempana siitä on tullut vähän nössömpi ja vastaanottavaisempi ja nykyään se onkin ihan mun perään oleva mussukka, tosin edelleen samalla temperamenttisella luonteella.


Unskista ei ole oikein koskaan löytynyt sellaista sisäänrakennettua työmoottoria, jolla sen saisi aina on/off-työmoodiin. Sitä on melko vaikeaa saada syttymään juuri silloin kun pitäisi, sillä työasenne riippuu aivan planeettojen asennoista ja koiran mielentilasta. Jossain vaiheessa päätinkin höllätä täysin Unskin harrastustavoitteista ja Unski sai vapautuksen harrastuskoiran virasta. Jälkikäteen ajateltuna se olikin hyvä, sillä itse kehityin kouluttajana ja aloin ajan kanssa oppimaan millainen työskentely ja oppiminen juuri tälle koiralle sopii. Sitten alkoi pohjatyön uudelleen tekeminen ja tuloksia alkoi näkyä: Unski rakastui lelulla leikkimiseen, treenaamiseen ja ompa sen kanssa nyt kisattu virallisissakin. Koira joka on ehdottomasti opettanut mulle sen, että jokainen koira on yksilö ja jokaisen kanssa tehdään miten sille parhaiten toimii.

Unskin the laji on ehdottomasti paimennus. Mikään muu ei saa koiran silmiä kiiltämään ja olemusta hehkumaan kuin eläimillä työskentely. Siinä on rutkasti asennetta ja isonkaan lauman koossa pitäminen ei ole ongelma. Unski osaa itse lukea eläimiä kiitettävästi ja ei tarvitse ohjeita tehdäkseen asiat niin että lauma pysyy siellä missä halutaan. Unskin ainut "kisalaji" oli pitkään rallytoko, jossa kisatavoitteet tulivat realistisiksi vuonna 2015. Helmikuussa 2016 Unski sai ensimmäisen hyväksytyn tuloksen ja alkuvuonna 2017 sai ihka ensimmäisen koulutustunnuksen RTK1. Siitä eteenpäin mennään erittäin rennosti ja leppoisasti tehden, aina eniten siksi että ylläpidetään vaivalla saatua työilmettä ja aktivoidaan kettupoikaa. Koska Unski ei ole mun pääasiallinen harrastuskoira, niin sen treenit ja kisat sijoittuvat aina kalenteriin viimeiseksi ja silloin kun hyvältä tuntuu. Tämä sopii koiralle oikein hyvin. Agilitya kettupoika saa tehdä aina agilitykentälle mukaan päästessään, tosin ainoastaan putkia ja siivekkeitä ilman rimoja. Se on kuitenkin Unskista ihan parasta hommaa ikinä!

c) Jenna Oinonen

kesätukka 2013