01 kesäkuuta 2015

Ardienten agilityvalmennus

Kun Joensuusta ajoi Vekin kasvattajan luokse vähän yli tunnissa, niin Vantaalta sama ei oikein onnistu. Onneksi jo aikaisin keväällä kyselin Ardientelaisilta olisiko kukaan halukas näkemään täällä Uudenmaan alueella ja halukkaita oli monia, niin monia että heti alettiin suunnitella tapaamista. Sunnuntaina meillä oli Ardiente etelän miitti Lohjalla. Koiria oli suunnilleen 10, ainakin Vekki, Preeta, Zaki, Pita, Ronda, Gemma, Kina, Sisu, Päre, Seena, Seenan pentu. Agilitya meille koulutti Pitan omistaja Tiia Söderholm joka kouluttaa Niinulla. Tiia oli tehnyt meille juuri passelin radan, jolla keskityttiin perusasioihin eli tavallisiin ohjauksiin, linjauksiin ja rytmitykseen - olin tosi tyytyväinen kun Tiia listasi mitä oli luvassa. Radalla ei ollut kontakteja, mikä todettiin päivän jälkeen kotimatkalla tosi hyväksi, sillä kaikilla oli hyvät treenit eikä kenenkään aikaa tarvinnut kuluttaa kontaktien työstämiseen. Jo ennen matkaan lähtöä multa alkoi tulla paljon verta nenästä ja juuri radan rakennuksen jälkeen se alkoi taas, yhteen menoon joku 30min ainakin tuli ihan taukoamatta. Tunsin miten päässä alkoi tuntua jo vähän huonolta ja jalat veteliltä ja mietin pyörrynkö heti kahden esteen jälkeen. Mentiin kuitenkin vähän ajan kuluttua radalle. Vekin kanssa oli mahtavaa tehdä töitä, mun hyvä flow ylipäätään koko päivästä näkyi radalla ja annoin kyllä kaikkeni. Luotin koiraan ja omaan likkumiseeni. Nurkassa olevaan mutkaputkeen tein ensimmäisellä yrityksellä puolivalssin, mutta Tiia ehdotti että harjoiteltaisiin rytmitystä. Tällä Vekin sai paljon kätevämmin putkelle ja ihan älyttömän hyödyllinen: ei tarvitse joka väliin tunkea mitään ohjausta muistuttavaa, kun omalla vauhdin muutoksella voit kertoa koiralle että nyt tarkkana! Tiia kehui meitä kovin ja sanoi että mun ohjaus on tosi hyvää, olin itse aika positiivisesti hämmästynyt sillä persjätöt ei oo koskaan olleet mulle helppo juttu. Nyt ne tuntui tosi hyvältä, vaikka aina välillä unohdinkin ottaa koiran katseella mukaan


Ensimmäisen yrityksen jälkeen Tiia sanoi, että otapa seuraava kerta ihan hiljaa - vain lähtökäskyn saat antaa. Syy oli se, että mä hyssyttelen ja sorrun etenkin tiukoissa paikoissa ohjaamaan Vekkiä äänellä, jolloin se vie aina voimaa pois vartalon käytöltä. Heti seuraavalla toistolla olinkin hiljaa ja ei vitsi mikä ero! Kun käytin vaan omaa kroppaa ja pysyin hiljaa, niin tiedostin todella hyvin miten kroppaa käytän ja mitä haluan sillä kertoa koiralle. Mutkaputkella sorruin kuitenkin sanomaan vanhaan tapaan "shhh". Mutta ehdottomasti yritän alkaa olemaan hiljaa ja käskyttää ja puhua koiralle vartalon avulla. Rytmin muutos tuntui alkuun hankalalta, vaikka tiesinkin mitä olisi pitänyt tehdä - se vain tuntui hankalalta koska jos vain pysähtyi tai hiljenti niin koira kyllä hiljenti myös mutta sitä ei saanut enää käännettyä putkeen. Alkoi kuitenkin tasapainoinen rytmitys myös löytyä!Keppien jälkeen en ollut valmistautunut ottamaan Vekkiä kunnolla hypylle, jolloin tein jonkun säälittävän esityksen niiston ja takaakierron väliltä - eihän se tietenkään toimi. Sitten tarkemmin, niin alko toimia. Mutkaputkelta takaisin päin persjätöt oli ihan ookoo, mutta unohdin heittää koiran mun vasemmalla olevalle hypylle monta kertaa. Kun muistin tehdä vielä tyrkkäisyn, niin hyvin meni. Tässä valmennuksessa mun persjätöt muuttui kokoajan paremmaksi ja videoltakin näkee kyllä eron: vikoilla vedoilla teen ne jo ennen kuin koira on edes hypännyt edeltävää hyppyä. Persjättö on jo valmiina ja se tehdään välittömästi, ei jäädä juoksemaan koiran linjalle ja vaihdeta omaa ohjaavaa kättä vasta silloin. Pakko sanoo että olin aika suu auki kun katoin videoita omista treeneistä, on se vaan sanottava että oon kehittynyt ihan mielettömästi siitä mitä oon ollut ja nyt meillä oli niin törkeen hyvä flow radalla, että se kyllä erottuu varmaan videostakin!

Ihan mahtava päivä, oli mielenkiintoista nähä miten eri tyyppisiä koiria Ardientelta löytyy, mutta myös bongata vanhemmista koirista samanlaisia piirteitä mitä omassa on. Aivot surraisi jo kauheella innolla, kun tekisi mieli suunnitella seuraavaa päivää tällä poppoolla!

Ei kommentteja: