29 elokuuta 2013

tokoa tuutin täydeltä


Nyt on taas tokotreeneistäkin kirjoitettavaa, joten pääsen vihdoin julkaisemaan näitä ihania Sirkun ottamia kuvia. Tykkään näistä paljon, koska on kesä ja vihreää, sekä tottakai pääosissa omat piskit hommissa. Näistä huokuu sellaista hyvää fiilistä jo ihan senkin takia, että näen oikeasti miten ollaan edistytty: suunta on vain kohti voittajaluokkaa! Eetun kuvista huokuu sellainen varmuus ja tekemisen meininki, mitä se pitää lähes aina treenikentällä ollessaan. Unskin tokoilukuvat eivät ole enää sellaisia "ota nyt kuva kun se istuu tossa perusasennossa, niin ihmiset näkee että se tokoilee", vaan oikeasti pikkuketun kanssa edistytään ja se antaa nykyään paljon itsetään treenikentällä. Toisaalta tuntuu hassulta, että vasta jonkun aikaa sitten päätin ettei tehdä kuin lyhyttä motivaatiotreeniä, kun tänään taas kuitenkin vedettiin hyvät, pitkät treenit. Kuitenkin, nyt ylös viimeisistä treeneistä:


Tiistaina käytiin tokoilemassa Lauran ja koirien ja Annan ja koirien kanssa. Aloitettiin paikkamakuulla. Ehdin olla piilossa vain hetken, kun kurkkasin miten koira käyttäytyy ja ei todellakaan ollut se pää siellä maassa kuten pitää. Sanaakaan sanomatta menin sen luo, mutta käytös kertoi koiralle kyllä ettei mennyt ihan niiku oli opetettu. Uudestaan käskyllä maahan ja pysyikin hyvin, selkeästi vähän nolostutti. En viitsinyt olla piilossa enää kauaa, jotta pääsin vapauttamaan varmasti hyvästä suorituksesta. Muuten Eetu tekikin hyppynoutoa, metskua, ruutua ja luoksetuloa. Hyppynouto edelleen all time favorite ja aina yhtä hyvällä draivilla hakee. Palkkasin aina heiton jälkeen, koska viime treeneissä se kuulemma aina nousi vähän kun heitin. Onneksi on treenikaverit! Nyt takamus pysyi kokoajan maassa ja haki hyvin tosi vinotkin heitot. Kerran heitin kunnolla vinoon hypystä ohitse ja palauttaessaan meinasi kaartaakin hypyn ohi, mutta korjasi hienosti linjan takaisin hypylle. Voisi melkein aloittaa liikkeiden yhdistämisen ainakin hyppynoudosta, kun koko liikekin tuntuu käyvän jo melkein palkasta tuolle :D Metskussa hetsasin kunnolla ennenkuin vapautin kapulalle, mutta silti se nousi todella huonosti. Viimeistään perusasentoon tullessaan kapula vain roikkui koiran suussa ja ilme oli semmoinen "tää tippuu ihan kohta voiks pliis jo ottaa sen". Harkitsen nyt ostaa pienemmän metskun, jos kevyempi kapula ei herättäisi näin suurta ällötystä - tositreenaajathan menee sieltä mistä aita on matalempi. Ruutu oli valmiiksi rakennettu, joten ajattelin käyttää tilanteen hyödyksi ja katsoa miten hyvin se osaisi sinne irrota, kun aina on nähnyt ruudun rakentamisen. Vähän ärräpäiksi se menikin, enkä ihmettele kun ei olla taas hetkeen tehty. Muutamalla toistolla sai taas ideasta kiinni. Keskityttiin kuitenkin loppuaika lähinnä sheippaamaan oikeaa paikkaa ruudun sisällä ja korjaamaan "väärinmenoja", eli koira johonkin ruudun lähelle ja sieltä käskytettiin hakeutumaan oikeaan paikkaan. Luoksetulossa vahvistettiin asentoja ensin peruutustreenillä, koska esineen kiertäminen ei oikein enää toimi. Tosin tajusin tässä, että eihän se koira osannut yhdistää pysäytyskäskyä "stop" seisomiskäskyyn "seiso", kun peruutustreeniä ollaan tehty vain jääviä varten. Autoin sitten pienellä luoksarin vanhalla käsimerkillä, jolloin alkoi toimia. Suoralla luoksetulolla seisominen voisi olla täpäkämpi (tosin huomautin huonosta, jonka jälkeen paranti), mutta maahanmeno hyvä!


Unskin kanssa tehtiin hyppyä, luoksetuloa ja jääviä. Hypyssä välillä tarvitsee vähän apuja silloin, kun koiran ajatukset ovat selkeästi muualla. Ihan hassu tyyppi, kun sitä joutuu aina välillä herättelemään maan tasalle, kun uppoutuu omiin ajatuksiinsa :D Hyvin jää seisomaan esteen taakse ja vähän otettiin jo siellä pysymistäkin. Jäävissä peruuttelutreeninä molemmat asennot, jotka toimi tänään tosi hyvin! Uskalsin vielä ottaa molemmat myös normaalisti, että koira kulki vierellä ja siitä käskytys. Kun vielä seuraamisen saisi etenemään, niin hommat alkaisi olla todella kivalla mallilla. Seuraamisessa en toisaalta halua kiirehtiä, koska sillä on niin suuri merkitys jatkossa. Tosiaan, U:lle on ollut melko pitkä projekti opettaa jo pelkkä perusasento ja nyt vasta siitä on saatu koiran mielestä hauska juttu, joten en tiedä kauan tulee kestämään tehdä seuraamisestakin kivaa. Luoksetulossa tehtiin useampi toisto ja pidensin aina välimatkaa koematkaankin saakka. Hyvin tuli perusasentoon vauhdista, vaikka välillä avitin sanomalla "sivu" uudelleen, kun oli muutaman metrin päässä. Extrahuomiona täytyy todeta, että Unski oli koko treenien ajan oikeastaan kokoajan vapaana, vaikka kentällä treenasi muitakin koiria. Välillä vilkaisi muiden suuntaan, mutta ei aikomustakaan lähteä. Keskittyi vain työskentelyyn ja oli tosi hyvä vire - mikä lottovoitto!

Unskin kanssa ollaan otettu olkkaritreeninä noutoa sheippaamalla. Esineenä lähinnä keltainen muovirengas, josta on tullut jostakin syystä ihan Unskin lemppari :D Syttyy jos riehutan sitä renkaalla ja sitä on kivointa hakea. Yritän vaivihkaa ottaa aina uusia esineitä mukaan, mutta rengas on ja pysyy aina ykkösesineenä. Eetu teki lenkillä tunnaria kävyillä, joka meni hyvin. Alkuun pientä säätöä, kun koiralla kesti hetki tajuta mistä on kyse. Ajattelin opettaa sen etsimään ehkä sieniä, niin saataisiin tuota nenän käyttöä enemmän


Eilen Eetulla oli taas hieroja, jonka jälkeen katsellaankin seuraavaa käsittelyä vasta syksymmälle. Jumit on saatu hyvin pois ja nyt voidaan jatkaa taas hyvillä mielellä treenejä ja kisoja. Myöhemmin mentiin vielä tänään keskenämme vetämään treenit. Eetu teki ruudun paikkaa ja hyvin alkoi alkusäädön jälkeen taas löytymään sieltä takalinjasta. Taakse palkkaaminen on tuottanut mielettömästi tulosta, sillä ruutuun juostessaan Eetu ei enää automaattisesti kiepsahtantut ympäri vaan pysähtyi vasta käskyllä. Jäävässä teki ensin muutaman ihan nappisuorituksen, jonka jälkeen alkoi tarjoamaan ihan muita asentoja. Seuraamista tehtiin erilaisissa pätkissä palkaten taskusta, sekä välillä kaukopalkalla. En osannut itse yhtään kävellä, jotenkin varoin kokoajan koiraa ja siksi näytin ihan kalapuikolta. Unskille seuraamisen opettaminen on ollut melkoinen projekti ja tuntuu ettei se juurikaan edisty. Joo, kyllä se tulee imutuksessa ihan mukana ja kontaktiakin osaa ottaa - mutta äh! Se ei yleisfiilikseltään ole sellaista mitä haluan. Juteltiin E:n hierojan kanssa tästä ja hän kertoi tekemästään motivointitreenistä koirallaan. Vähän epäillen mietin miten saisin Unskin tästä syttymään, mutta mitään menetettävää ei ollut. Elikäs kentällä tehdään aina superpalkalla, joka on tässä tapauksessa kaukopalkka. Näytetään kaukopalkka koiralle ja mennään kauemmas ja peruasentoon. Voidaan vapauttaa jo tosi täpäkästä perusasentoon tulemisesta tai hyvästä kontaktista, aina silloin kun koira tekee täydellä teholla. Erona tässä on se, että koira kiihtyy kaukopalkasta ja se tekee hommia tosi hyvällä draivilla. Unski sytty tosi hyvin kaukopalkkaan ja se alko itsenäisesti hakemaan sivulle tosi intensiivisesti, enkä ehtinyt edes pyytää sitä kun se jo nöksötti perusasennossa. Vapautin sitten tottakai näistä ja aina se syöksähti palkalle, mutta mikä parasta: palkan saatuaan me höpsöiltiin ja se palkkaantu siitä että riehutin sitä <3 Ihan eri koira! Hakeutuu niin nopsaan sivulle ja oon ottanut puolikkaita askelia, niin katsekontakti pysyy ja koira on ihan 100% messissä! Tätä ollaan tehty ja jatketaan, koska voi että mikä ero!!! Unski on päässyt tekemään myös ruutua, joka toimii tosi kivasti. Kuppipalkka ruutuun ja pitkältäkin matkalta koira ampuu suoraan ruutuun. Luoksetuloa, hyppyä ja jääviä tehtiin myös. Pakko hehkuttaa tuota kakaraa oikeasti!


 Tänään saatiin kivaa treeniseuraa, kun Joensuuhun muuttanut vanha treenikaveri Ilona sekä Nita ja Nemo tulivat mukaan. Unski kirjaimellisesti sekosi onnesta, kun se näki Nitan ja Nemon. Vähän mietin kuinka se malttaisi keskittyä itse asiaan, kun riekkuminen kavereiden kanssa olisi tiedossa vasta treenien jälkeen. Mutta mitä vielä, pikkukettu keskittyi täydellisesti! Untossa on tapahtunut niin suuri ero edelliseen: pidän sitä treenien ajan vapaana, se ei lähde huitelemaan minnekään vaan tulee kokoajan kontaktissa omasta tahdostaan. Sitä ei kiinnosta muut koirat treenien aikana, vaan työskentely mun kanssa. Nyt tehtiin ruutua, hyppyä, luoksetuloa sekä perusasentoa. Kaikki meni tosi hyvin ja motivointitreenissa koira oli taas täysillä mukana. Eetu teki ruutua, jossa otettiin myös maahanmeno mukaan. Kävin näissä palkkaamassa ruudun sisälle, mikä oli aika huono ratkaisu. Seuraavissa toistoissa E jäikin taas etulinjaan ruudussa ja tahtoi valua paljon. Kiiresti sitten lopputoistot takapalkalla ja selväksi, että sinne takalinjaan tulee mennä. Eetu ei muuten tainnut muuta tehdäkään, hurjaa. Yleensä Eetun kanssa kuitenkin tehdään aina enemmän treeneissä, mutta nää oli sitten Unskin treenit

Ei kommentteja: