05 huhtikuuta 2014

valopää oppi rullailmaisun


Rakkaalla lapsella on monta nimeä, yksi Vekin niistä on Vatipää, sillä välillä tuntuu että pienellä koiralla ei ole ihan kaikki palikat siellä missä pitäisi. Kuitenkin muutama päivä sitten Vekki päätti säikäyttää minut ihan kunnolla, sillä se oli syönyt TASKULAMPUN. Itse en ollut samalla paikkakunnalla kun tämä tapahtui ja siksi kuulosti vieläkin uskomattomalta, en todellakaan tiedä miten se on eksynyt koiran suuhun. Lopulta Vekkiä oli käytetty varmuuden vuoksi eläinlääkärissä, jossa onneksi vain säikähdyksellä selvittiin. Nyt on pikkupoika taas turvallisesti kotona, tosin pääsee huomisesta lähtien hoitoon kaverille kun lähden itse Venäjälle opintomatkalle. Onneksi hoitopaikassa asuu myös Vekin lempparityttö Rea-australianpaimenkoira, joten varmasti mieluisat hoitopäivät tulevat olemaan! Venäjän reissun ajan corgit ovat hoidossa Keski-Suomessa, joten muutaman päivän ajan ollaan Vekin kanssa ihan kaksistaan. Tänään treenattiinkin ja pidettiin hauskaa kunnolla, siitä vähän tarkemmin;

Aamulla pidettiin olohuonetreenit. Aloitin ensimmäistä kertaa ilmaisutreenit katsomalla missä kunnossa Vekin nouto ylipäätään on. Otin noutoesineeksi kovan dummyn, joka on Vekille vielä aika vieras, mutta mieluinen esine siitä huolimatta. Otin koiran perusasentoon, heitin esineen muutaman metrin päähän ja sanoin "ota"-käskyn. Tehtiin useita toistoja, Vekki lähti joka kerralla innolla esineelle, nosto parani kokoajan ja palautuskin alkoi tulla aina käteen saakka. Ekat toistot palkkasin namilla, mutta Vekki hirveällä innolla koitti roikkua dummyssa, jolloin totesin että kerta leikki uppoaa pentuun parhaiten niin otetaan lelupalkka. Pidensin välimatkaa vähäsen, joka kerralla se lähti kuitenkin innolla ja palautus oli aina suora mulle. Ei tehty liikaa, vaan hömppäiltiin ylijääneellä ruoalla kierimistä, pujottelua jalkojen välissä, tassujen antamista, jalkojen välissä kävelyä ja peruuttamista, vilkuttamista ja pyörimistä molempiin suuntiin. Loppuun vielä kaukojen jumppailua ja uutena juttuna vielä aloin opettamaan Vekkiä kiipeämään syliin käskystä. Oli ihan läähpuuh pentu treenituokion jälkeen, kun viime aikoina ei olla sisällä paljoa treenattu!


 Päivällä lähettiin treenaamaan Hennan & Rean kanssa tokoa. Ehdittiin jo ajoissa kentälle, joten jatkoin ilmaisutreenejä siellä. Jätin koiran istumaan, tiputin esineen (jota tässä tapauksessa voi jo kutsua "rullaksi") metrin koiran eteen ja menin itse kauemmas. Kutsuin koiran "ota"-käskyllä, jolloin Vekki tullessaan nappasi rullan ja palautti sen minulle. Näitä muutama toisto välimatkaa vaihdellen. Hennan ja Rean tullessa paikalle pääsi Henna leikkimään ukkoa. Vaihdoin tässä vaiheessa rullaksi hieman enemmän rullaa muistuttavan esineen ja tein muutaman helpon palautuksen suoraan minulle, ei ongelmia esineen vaihtuessa. Henna meni ensin 10m päähän rullan kanssa kyykkyyn. Olin vasta valmistautumassa lähettämään pentua, kun huomasin sen jo juoksevan Hennan luokse, otti pokkana rullan Hennalta ja juoksi se suussaan mun luo! Olin ihan äimänä ja voin kertoa että oli melkoiset lelubileet, ihan uskomattomat hoksottimet tuolla kakaralla! 3-4 toistoa tehtiin yhteensä, välillä Henna meni enemmän piiloon ojan puolelle, tosin tässä tekniikkaharjoituksessa tietenkin Vekillä oli kokoajan näköyhteys ukkoon ja tilanne oli helpotettu kunnolla. Ensimmäisellä kerralla Hennan ollessa enemmän piilossa Vekki jäi ensin onnellisena iloitsemaan Hennan luokse, kuitenkin pian tajusi rullan ja otti sen suuhunsa. Jokaisella toistolla se otti rullan varmemmin ja palautti sen suoraan mulle. En uskonut tämän todellakaan käyvän näin helposti, nyt on jo kiire alkaa hankkia niitä ihan oikeita irtorullia esittäviä esineitä!

Tokossa huomasin Vekin oleman ehkä hieman väsynyt, joten tehtiin kaikkea hauskaa. Luoksetulossa läpijuoksua pallon perään. Seuraamisessa 4-5 askelta namilla palkaten, loppupalkaksi tippui kainalostani pallo mikä on aina yhtä yllätyksellinen juttu Vekistä. Jäävistä säpäkkää maahanmenoa, tässäkin palkkasin pallolla. Hennan kanssa häiriötreeninä Vekki teki luoksetuloa Rean paikkamaatessa ja toistepäin. Varmistelin aika paljon sanomalla käskyn kauempaa vielä Vekille, mutta se pysyi hienosti aloillaan. Lopuksi vielä kaukokäskyjä siten, että koirat oli vierekkäin ja aina toinen käskytti, toinen ei saanut reagoida. Alkuun Vekki oli ihan kuutamolla, mutta pian se hoksasi että toisen puheet piti mennä kuuroille korville ja vain minun sanaa uskoa. Tein ensimmäistä kertaa kaukoja myös ulkona V:n kanssa ja vitsi miten kivalta avoimen kaukot näyttivätkin kun menivät hyvin :) Treenien jälkeen australianvatipäät pääsivät rällästämään keskenään, vielä joukkoon liittyi Tiia Pokan ja Romin kanssa. On ollut koko ilta melkoisen väsynyt koiranpentu!

Ei kommentteja: